Miért fontos az autógumi gyártási éve?

Sok vásárlónál tapasztalható az, hogy a szükségesnél is jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy mégis mikor gyártották az adott gumiabroncsot. Természetesen van az a “korhatár”, amikor ennek már komoly jelentősége van, de az esetek többségében ez nem szokott problémát jelenteni. Az autógumi gyártási éve nem az elsődleges szempont, amit figyelembe kell vennünk vásárlás során.

 

Mit befolyásol az autógumi gyártási éve?

Több útmutató segíthet a vásárlásban, a döntésben, hogy végül melyik gumiszett kerüljön fel az adott járműre. Rengeteg tényezőt kell számításba venni, elsőre talán egyszerűnek tűnhet a feladat, de a gyakorlatban sok kérdésre kell választ találnunk. Ezek közül csak egy az autógumi gyártási éve, amelynél sokszor alakul ki tévhit, hogy mikortól számít “öregnek” egy gumiabroncs.

A pontos jelölés a gumi oldalfalán található, ami gyakorlatilag a DOT számot jelenti. A 2000 után gyártott abroncsok DOT azonosítója négy számjegyből áll. 99% százalékban csak ilyennel fogunk találkozni, kereskedelmi forgalomban 2000 előtti gumit már nem is lehet kapni.

 

Az első két szám jelöli az év adott hetét, amikor elkészült a termék, a második kettő pedig az évet. Ha például 0810 szerepel az abroncson, akkor az azt jelenti, hogy 2008. 8. hetében készült a gumiabroncs. Itt merül fel általában a legnagyobb kérdés, hogy mégis mennyire fontos az, hogy mikor készült az abroncs? Valóban minél frissebb a gumi, annál jobb? A válasz nem ennyire egyszerű, pedig sokan már akkor is óvatosak, ha nem idén készül az adott gumiabroncs.

 

Fontos tudni, hogy ideális tárolási körülmények között akár több évig is képes megőrizni az állapotát egy abroncs. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy egyéves és pár hónapos gumiszett között alig fogunk különbséget felfedezni. Természetesen a régebbi (2-3 évnél idősebb) abroncsokat viszonylag olcsóbban lehet beszerezni olykor, és ez nem is jelenti azt, hogy sokkal rosszabb minőségű gumikat fogunk felszerelni az autóra. Egyszerűen az emberekbe már beleivódott az, hogy minél frissebb valami, az annál jobb. Pedig a gumiabroncs nem éppen egy “gyorsan romlandó” termék.

 

Van, amit érdemes elkerülni?

Természetesen vásárlás előtt érdemes megkeresni a gumi gyártási évének jelölését, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban a megfelelő évjáratú abroncs kerül beszerzésre. Egy kereskedő akár 3-4 évig is kínálhatja a raktáron lévő gumiabroncsot. Nincs egy általános szabály, hogy meddig lehet őket értékesíteni, de általánosságban elmondható, hogy az 5-6 évnél idősebb termékek általában már lekerülnek a polcról, vagy külön jelöléssel látják el a kereskedők.

 

Az autógumi gyártási éve egy fontos paraméter a vásárlás során, de nem ez az elsődleges. Sokkal inkább oda kell figyelni az abroncs kialakítására, méretére, mintázatára és minőségére. Fel kell mérni, hogy pontosan milyen autóra keresünk gumiabroncsot, milyen a vezetési stílusunk, hol fogjuk használni és fennáll-e olyan speciális körülmény, aminek szintén meg kell felelnie az adott garnitúrának.

 

Egyszerű a beszerzés

Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, akkor már pár perc alatt leadhatjuk a rendelésünket. Személyautóra, teherautóra, SUV-ra, mezőgazdasági és ipari járműre egyaránt megtalálhatjuk az ideális szettet. Sokszor a paraméterek, elvárások meghatározása nem olyan egyszerű feladat. Ha kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk eligazodni a gumiabroncsok világában.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel