Az m+s gumi mit jelent? Milyen helyzetben érdemes használni?

Ma már különböző kialakítású gumiabronccsal találkozhatunk a kínálatban. Minden időjárási körülményhez, útviszonyhoz, járműtípushoz beszerezhetjük azt a speciális változatot, ami a legjobb teljesítményt nyújtja. A helyes választáshoz azonban tudni kell, hogy az egyes jelölések mit takarnak, például az m+s gumi mit jelent.

 

Az m+s gumi mit jelent pontosan?

A megfelelő gumiabroncs beszerzése ugyan elsőre egyszerű feladatnak tűnik, de a gyakorlatban több tényezőre is oda kell figyelni. Egy átlagos abroncsot gyorsan találhatunk, viszont a kiváló minőség, tökéletes teljesítmény kiválasztásához idő kell. Ezért is érdemes a témában tanácsokat, útmutatókat olvasni, hogy a vásárlás során minden kérdésünkre megkapjuk a választ. Például arra is, hogy az m+s gumi mit jelent, minek a rövidítése egyáltalán az “m” és az “s”.

Fontos megjegyezni, hogy ez a típus elsősorban a téli abroncsok közé tartozik, de más gumikon is megtalálható a jelzés. Ezeknek a keverékeknek az a sajátossága, hogy 7 Celsius-fokos hőmérséklet alatt teljesítenek a legjobban.

A mintázatuk szélesebb, és mélyebb árkokkal van tele és a futófelület is lamellázott. Ez télen hatalmas segítséget jelent a tapadás növelésében, hogy még a legnagyobb hóban is képes legyen “megkapaszkodni” a kerék és haladni, vagy éppen időben megállni. Vannak olyan gumiabroncsok, amelyeken nincs hópehely jel, nem is annyira lamellázott, viszont az m+s jel megtalálható rajta. Ez a Mud&Snow kifejezés rövidítése, ami azt jelenti, hogy sár- és hótűrő. Négy évszakos abroncsokon is rajta lehet ez a jelölés, valamint városi terepjárón, SUV gumikon is.

 

Amelyik gumiabroncs az m+s típusba tartozik, az kifejezetten alkalmas saras, havas közlekedésre. A mintázata úgy lett kialakítva, hogy könnyen kiveti magából a sarat és a havat. A keveréke nem téli gumi és a futófelületről a lamellázottság is hiányzik. Fontos arra odafigyelni, hogy egyes országokban, ahol törvényileg kötelező a téli gumik használata, ott olykor elfogadják az m+s jelölésű abroncsokat is. Ezért is ajánlott minden külföldi utazás előtt alaposan tájékozódni az előírásokról.

 

Figyeljünk oda a jelölésre

Az, hogy tudjuk, az m+s gumi mit jelent pontosan, még nem elegendő ahhoz, hogy beszerezzük a számunkra tökéletes abroncsot. Ott van még az RFT gumijelölés is, de emellett még számtalan más rövidítéssel találkozhatunk. Ahhoz, hogy a legjobb terméket válasszuk ki, a jármű gyári előírásával is tisztában kell lenni. A legegyszerűbb, ha megnézzük, eddig milyen abroncs volt felszerelve és az alapján kezdjük el megkeresni a következő szettet. Érdemes az ismert gyártók termékeiből válogatni, mivel azok sokkal tovább bírják, mint az átlagos változatok. Egy olcsó garnitúra gyorsabban kopik, csupán átlagos teljesítményre képes.

 

Egy minőségi gumiabroncs segítségével még az üzemanyag-fogyasztás is csökkenthető. Magabiztosan tudunk majd közlekedni, megállni, egyszerűen biztonságosabb lesz az egész vezetés. Az abroncs egy olyan alkatrész, amin abszolút nem érdemes spórolni, mindig az elérhető legjobbat kell választani, amit az autónk is meg fog hálálni.

 

Az időjárási körülményekre is figyelni kell

Nem mindegy, melyik szezonra keresünk gumiabroncsot. Az m+s jelöléssel ellátott abroncsok télen nagy segítséget jelentenek, de nyáron, tavasszal, az esős, viharos és saras hónapokban is használhatunk ilyen abroncsot. Webáruházunk kínálatában minden járműtípushoz, körülményhez megtalálhatod az ideális szettet.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel