A mezőgazdasági tömlő pótlása: mire figyeljünk?

A mezőgazdaságban használt járművek, munkagépek hatalmas terhelésnek vannak kitéve minden egyes nap. A nyári szezonban rengeteget járják a földeket, a megfelelő mozgáshoz, haladáshoz pedig elengedhetetlen az, hogy a gumiabroncs tökéletes állapotban legyen. A mezőgazdasági tömlő, ha megadja magát, az igazán kellemetlen tud lenni.

A mezőgazdasági tömlő és a gumiabroncs

Ma már rengeteg útmutató, leírás érhető el azzal kapcsolatban, hogy hogyan válasszunk gumiabroncsot a különböző járművekhez. A mezőgazdasági gépek esetében különösen oda kell figyelni a vásárlás során. Minden egyes jármű egyedi igényekkel, paraméterekkel rendelkezik. Traktor és traktor között is hatalmas különbségek lehetnek. Elég csak abba belegondolni, hogy vannak olyan változatok, amelyek szinte el sem hagyják a földeket, folyamatosan laza talajon, nem éppen hétköznapi körülmények között közlekednek. Másokat szállításhoz, anyagmozgatáshoz is használnak.

Ezenfelül még sokkal nagyobb gépekkel is találkozhatunk, mint amilyen a kombájn is. Ezeknek a járműveknek a gumiabroncsait össze sem lehet hasonlítani egymással. Minden az adott gép egyedi igényeitől függ. Az egyértelműen kijelenthető, hogy sokkal nagyobbak ezek az abroncsok, mint a hagyományos, személyautókhoz használt változatok. Szükség is van a robusztus kialakításra, hisz itt több tonnát kell megmozgatni minden egyes alkalommal még “üres” raktér esetén is. A mezőgazdasági abroncs kiválasztása során nagy szerepe van a mintázatnak is. Azokat a gépeket, amelyeket szinte csak a földeken használnak, nagy, széles barázdákkal lehet egyáltalán mozgásra bírni. Ez azért szükséges, hogy meg tudjanak kapaszkodni a laza talajban. Ezzel szemben aszfalton a futófelület mérete lesz a lényeges, így ezek az abroncsok sokkal “laposabbak”.

A méret is lényeges, hogy a gumiabroncs elbírja a rá nehezedő több tonnás terhet és megfelelően tudjon mozogni a jármű mind a földeken, mind a hétköznapi utakon. A mezőgazdasági tömlő is kulcsszerepet játszik, mivel a nagy terheléssel neki is meg kell birkóznia.

 

A tömlő és a stabilitás

A jó traktor gumiabroncs kiválasztása során oda kell figyelni a tömlőre is. A belsőnek nagy hatása van arra, hogy a közlekedés során mennyire lesz stabil a jármű. A vezető kényelmét is nagymértékben befolyásolja, ugyanis a felfüggesztés mellett a mezőgazdasági tömlő lesz az, ami a legtöbb erőhatást elnyeli. Ha elhasználódik vagy megsérül, a levegő azonnal szökni fog belőle, így az egész jármű használhatatlanná válik. Szerencsére ma már a pótlása is egyszerűen megoldható, de pár tényezőre oda kell figyelni.

Az első természetesen a minőség, ugyanis mindenképpen olyan tömlőt kell keresni, ami elbírja az adott járműre nehezedő terhelést hosszú távon is. Nem sokat ér egy olyan mezőgazdasági tömlő, ami egy-két hét után megadja magát, az csak a költségeket fogja növelni. A leghatékonyabb megoldás az, ha a gumiabronccsal együtt szerezzük be a szükséges kiegészítőket. Sok esetben külön-külön kell őket megvásárolni, ezért mindenképpen figyeljünk oda a kompatibilitásra. 

 

Időben szerezzük be az új kiegészítőt

A mezőgazdasági gépek esetében különösen fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az alkatrészek állapotát. Ha bármelyik elhasználódik, időben le kell cserélni azt. Érvényes ez a mezőgazdasági tömlő, a gumiabroncs és a többi fogyóeszköz esetében is. Ha kérdésed van, keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel