Gumiabroncs forgásirány jelölés értelmezése

Azonban ez még nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni rá. Az új gumi szett kiválasztása során számtalan tényezőt kell figyelembe venni. Az egyik ilyen a mintázat, aminél kifejezetten fontos a gumiabroncs forgásirány jelölés. Ehhez azt is tudni kell, hogy ilyen jel nem minden típuson található. Mikor kell odafigyelni?

A gumiabroncs forgásirány jelölés megkeresése

Az ideális gumi megtalálása gyakran nem egy egyszerű feladat. Oda kell figyelni az autógumi méretére, de emellett ott van még a futófelület, a mintázat is. Utóbbi esetében három fő kategóriát különböztetünk meg: aszimmetrikus, szimmetrikus és egyirányú abroncs, vagy más néven kötött forgásirányú. Nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mivel mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Kezdjük a sort a szimmetrikus változatokkal.

Ennek a guminak mindkét oldalán egyenlő nagyságú és azonos kialakítású mintázat található. Azonos funkciókat lát el a jobb és bal oldala egyaránt. A kialakításnak számos előnye van. Például kiemelkedő irányíthatóságot tesz lehetővé, a kopásállósága kiváló még intenzív igénybevétel esetén is. Az úttartásra sem lehet panaszunk, továbbá alacsony gördülési ellenállással rendelkezik, ami az üzemanyag-fogyasztásra is jó hatással van. Csendes, zörejmentes közlekedést nyújt, ráadásul maga a szett megvásárlása is pénztárcakímélő. Hátránya, hogy nem a legeffektívebb mintázatnak számít, és leginkább városi közlekedésre alkalmas.

Aszimmetrikus minta a stabil kanyarodásért

A következő kategóriát az aszimmetrikus mintázatú gumiabroncsok alkotják, amelyeknek a jobb és bal oldala eltérő kialakítású. A külső részük felel a stabilitásért, az éles kanyarokban történő manőverezésért, a belső a vízelvezetést oldja meg, valamint megelőzi a felúszás (aquaplaning) jelenség kialakulását.

Az eltérő mintázat azért előnyös, mert kanyarodáskor más erők hatnak az abroncs egyes részeire. A felszereléskor ellenőrizni kell a jelöléseket, az “outside” feliratnak kell a külső részen elhelyezkedni. Az aszimmetrikus mintázatnak az az előnye, hogy csökkenti a vízen való felúszás esélyét, éles kanyarokban jobb a tapadása. Hátránya, hogy drágább és jobban oda kell figyelni a kopásra is.

 

A kötött forgásirányú abroncsok

A megfelelő abroncs kiválasztásához több útmutató is elérhető, amelyeket érdemes átolvasni még vásárlás előtt. A gumiabroncs forgásirány jelölés leginkább az egyirányú gumik esetében fontos. Szerencsére egyszerű megtalálni, de kiemelten oda kell figyelni. Csak forgásirányban lehet őket használni, ezt általában egy nyíl vagy más piktogram jelöli a gumifalon. 

Ezek az abroncsok specifikus V-alakú mintázattal rendelkeznek, ami magas sebességet, fékezésnél pedig rövid féktávot biztosít. Általában nagy teljesítményű sportautókon találkozhatunk ilyen kialakítással. Előnye, hogy még nagy sebesség mellett is rövidebb féktáv érhető el. Akik rendszeresen nagy távolságot tesznek meg, számukra ideális választás. Nyirkos, csúszós úton is kimagasló tapadást biztosít. 

Hátránya, hogy a fűrészfogas kopás miatt ajánlott a tengelyeken cserélni a kerekeket általában 12.000 kilométer megtétele után. Magas árakkal találkozhatunk, ezért is alkalmazzák őket leginkább sportautókon. Általánosságban elmondható, hogy aszimmetrikus és szimmetrikus gumik esetében a forgásirány kötetlen, de egyirányú abroncsnál kiemelten oda kell figyelni a jelölésre, ellenkező esetben a vezetés biztonságát kockáztatjuk. Ha kérdésed van a választást illetően, keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel