Mekkora egy új gumi profilmélysége, és mire kell figyelni?

Az abroncs megfelelő használata során kiemelten oda kell figyelni a profilmélységre. Pláne, ha új szettet vásárolunk, mert az nagymértékben meghatározza, hogy mennyire lesz problémamentes a mindennapos közlekedés. Általános kérdés, hogy mégis mekkora egy új gumi profilmélysége.

 

Eltérő, hogy mekkora egy új gumi profilmélysége

Viszont van egy bizonyos tartomány, ami nagy általánosságban az összes abroncsra jellemző. A jármű használata során több tényezőre kell odafigyelni a profilmélység mellett, ilyenek például a felni és a gumi szélessége közötti összefüggések. Természetesen sok minden függ attól is, hogy milyen méretű, típusú gumiabroncsot választunk, valamint a gyártó is befolyásolja az egyes paramétereket. Ezért is szokás inkább közelítő értékeket használni ebben a kérdéskörben. 

 

Például általános kiindulási alapnak tekinthető az, hogy a nyári személyautó abroncsok profilmélysége 6-8 mm körül alakul. Ezzel szemben a téli gumiabroncsoknál ez a szám már 7,5-9 mm lesz, mivel ott sokkal mélyebb barázdákra van szükség a jobb tapadás, magabiztosabb úttartás miatt. Tehergépkocsik, kisteherautók esetében ez az érték csak tovább növekszik, mivel ott nagyobb terhelés is nehezedik az abroncsokra. Az igazi kérdés a mindennapokban az, hogy mennyire kísérjük figyelemmel a profilmélység alakulását az idő előrehaladtával?

 

A barázdamélység ugyanis komoly hatással van a gumiabroncs teljesítményére is. A vezetés biztonsága is múlhat azon, hogy az autón mennyire használt abroncsok találhatóak. Van egy meghatározott tartomány minden gumiabroncs esetében a profilmélységre vonatkozóan, ami alá ha bemegy az aktuális szett, azaz túlságosan elkopik, akkor ideje lecserélni, hogy továbbra is magabiztosan és biztonságosan tudjunk közlekedni.

A kopott gumik ugyanis kevésbé tudják elvezetni a csapadékot, a vizet, így a vízen történő felúszásnak az esélye is nagymértékben megnövekszik. Nagy sebességnél, ha fékezni próbálunk, akkor könnyedén megcsúszhat a jármű, ami mondanunk sem kell, akár komoly balesethez is vezethet.

 

Használt gumi vásárlása esetén még jobban oda kell figyelni

Érdemes útmutatókat olvasni a gumi használatról, vagy hogy vásárlás során mire kell odafigyelni. A használt abroncsok esetén még jobban meg kell vizsgálni a barázdákat. Az, hogy mekkora egy új gumi profilmélysége, könnyedén megállapítható, de egy viseltes gumiabroncsnál már teljesen más a helyzet. Nem hiába ajánlják azt a szakemberek, hogyha lehetőség van rá, inkább mindig vadonatúj szettet vásároljunk. Nem éri meg az a spórolás, de ha mindenképpen használtat akarunk beszerezni, akkor arra kell figyelni, hogy a profilmélység mindenképpen legalább 4 mm legyen. A váltási pont és a törvényben is meghatározott célszám az 1,6 mm. Minél közelebb van a használt szett mélysége ehhez a számhoz, annál kevesebb ideig tudjuk majd használni. Ezért is éri meg inkább invesztálni egy új gumiabroncsba, aminek a profilmélysége minimum 6 mm környékén fog alakulni.

 

Szakemberrel is nézessük meg a szettet

Vannak bizonyos praktikák, eszközök, amelyek segítségével akár otthon is megmérhetjük a profilmélységet, de ha biztosra akarunk menni, akkor inkább forduljunk szakemberhez. A tapasztalt szakértők másodperceken belül meg tudják mondani, hogy éppen hol járunk a kopást tekintve, mennyire van közel a váltás. Ha kérdésed van vagy új szettet akarsz vásárolni, keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel