Összefüggések a felni és a gumi szélessége kapcsán 

A megfelelő gumiabroncs kiválasztása sosem egyszerű, ha éppen cserélni kell a jelenlegi szettet. Több szempontot is figyelembe kell venni, ilyen például a felni és a gumi szélessége, azaz, hogy mekkora kerék milyen abronccsal lesz kompatibilis. Szerencsére ma már könnyen felismerhetjük, hogy melyik lesz az ideális választás.

 

A felni és a gumi szélességének kérdése

Az autógumi méreteknél oda kell figyelni, mivel az nagymértékben befolyásolja az egész vezetés élményét. A gyakorlatban azért ritkán fordul elő, hogy rossz mérettel indulunk útnak, de az megeshet, hogy nem a megfelelőt rendeljük, ami azért elég kellemetlen tud lenni. Ma már rengeteg gyártó több száz termékéből válogathatunk. Egy adott autómodellhez is hatalmas kínálat érhető el, így egyáltalán nem meglepő, ha egy viszonylag tapasztalatlan autótulajdonos hirtelen azt sem tudja, hogy melyik a megfelelő abroncs.

Ahol a méret a lényeg!

 

A felni és a gumi szélessége befolyásolja a közlekedés biztonságát is, valamint az egész vezetési élményt. A legfontosabb szabály, amit követni kell, hogy a felni és az abroncs átmérője nem térhet el egymástól. Van, hogy lehetséges eltérő átmérőjű gumiabroncsot felszerelni, de ezt szigorúan tilos, mivel nem biztonságos. Mindig követni kell a gyártói előírásokat, hogy a vezetési élmény, az úttartás megfelelő legyen.

 

Az átmérők pontosan fel vannak tüntetve a felnin és az abroncson is. Ezt vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizni kell. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, akkor több segítséget is igénybe vehetünk. Az első, hogy megkeressük a gépjármű műszaki adatait tartalmazó használati utasítást. Ez a dokumentum nyomtatott és digitális formában is elérhető, amiben minden paraméter benne van, ami a gumira és a felnire vonatkozik. Ha ez nincs meg, akkor használhatunk valamilyen online megoldást, ahol autótípus alapján találhatjuk meg az ideális abroncsot. Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel. 

 

A gumiméret jelölése és annak megértése

Érdemes útmutatókat olvasni ezzel kapcsolatban, hogy magabiztosan tudjuk kiválasztani a következő szettet, amit majd az autóra felhelyezünk. A vásárláshoz érdemes tisztában lenni a gumiabroncsméret jelölésének jelentésével. Minden termék nevében és magán az abroncson is találni fogunk egy számsort. Vegyük példának a 225/45 R 17 94V gumit. Az első szám, a 225 a futófelület milliméterben kifejezett értéke, azaz 22,5 centiméter széles. A 45 a profilarány, ami egy százalékos érték, ami a gumi oldalfalának magasságát mutatja meg milliméterben a futófelület relációjában.

Fontos tisztában lenni a méretekkel

 

Az R az abroncs szerkezetét mutatja meg. A modern gumik esetében ez R, azaz radiál lesz. A régebbieken lehet D-vel is találkozni, ami a diagonált jelenti. A felni és a gumi szélességének kapcsolatában a legfontosabb érték a 17 lesz, ugyanis ez mutatja meg a keréktárcsa-átmérőt. Ezt colban fejezi ki, 1 col 2,54 centiméter, azaz a szóban forgó példa egy 43,18 centiméter átmérőjű felnire fog illeszkedni.

 

Mindenképpen konzultáljunk szakemberrel

Természetesen a vásárlás során ez csak egyetlen szempont, amire fokozottan oda kell figyelni. Ezenfelül ott van még az ár, a megbízhatóság, a minőség és az egyedi igények is, amelyeket egy abroncstól elvárhatunk. A megfelelő kiválasztása nehéz feladat is lehet, ezért is ajánljuk, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a vásárlásban. Több tucat márka több száz termékei közül lehet válogatni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel