Autógumi méretek: mire kell figyelni a vásárlásnál?

Az ideális abroncs megtalálása elsőre egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban több kérdésre is választ kell adni. Az egyik ilyen, hogy mégis milyen autógumi méretek közül lehet válogatni? Mit kell tudni az egyes jelölésekről? A feladat nem egyszerű, de ha az alapokkal tisztában vagyunk, máris könnyebb lesz a vásárlás.

 

Az autógumi méretek világa

Az abroncs az egyik, ha nem a legfontosabb része a járműveknek. A mozgásban, irányításban és a megállásban is kritikus szerepet tölt be, így egyáltalán nem mindegy, hogy mégis mi kerül fel az autóra. Az autógumi méretekre épp annyira oda kell figyelni, mint a megfelelő guminyomás megtalálására. Ahhoz, hogy pontosan megértsük, hogy mi alapján kell választani, meg kell ismerkedni a jelölésekkel, hogy mi mit jelent.

 

Ott van például a Firestone 315/70 R22.5. Az első szám jelöli a szélességet, ami azt jelenti, hogy ez az autógumi 315 milliméter széles a legszélesebb pontján. A második, a 70 a profilmagasságot mutatja meg, ami itt 70%-ot jelent a szélességhez képest. Végül pedig ott van a kerékméret (a gumiabroncs átmérője), ami itt 22.5 hüvelyk. Ha ezzel a három paraméterrel tisztában vagyunk, máris egyszerűbben lehet megtalálni az ideális gumiszettet. Természetesen ennél még több tulajdonságra is érdemes odafigyelni.

 

 

Ilyen például az is, hogy meg kell határozni, hogy az adott abroncs “peres” vagy “ballonos”. Melyik mit jelent? Ezt az abroncs és az oldalfal szélességének aránya alapján lehet eldönteni. A peres azt jelenti, hogy a kerék kevésbé védi a felnit és az autót, mivel kevesebb rugózatlan tömeget adnak. A ballonos nagyobb tömeget képvisel, a kormánymozdulatokra pedig azonnal reagál cserébe. A peres változatokat nyári körülmények között érdemes választani, a ballonos pedig esős, téli időszakban a jobb választás.

 

Egyáltalán nem mindegy, milyen autógumi méretet választunk

Érdemes a témában tanácsokat és tippeket olvasni, mivel a gumi használata több módszer alkalmazásával is hatékonyabb lehet. Az abroncs mérete nagymértékben meghatározza a jármű használhatóságát, irányíthatóságát. Ha túl keskeny például a választott gumi, akkor a tapadás sokkal rosszabb lesz. A széles változatok ugyan jobban tapadnak, de könnyebben képesek elakadni. Ezért sem szabad elkapkodni magát a vásárlást. Szerencsére nagy segítséget jelent az, ha abból indulunk ki, hogy eddig milyen abroncs volt az autón. Érdemes követni a gyári iránymutatásokat, ajánlásokat, mivel azzal garantálható az autó hatékony vezethetősége.

 

Fontos megjegyezni azt is, hogy a téli és a nyári gumi mérete is eltér. Ez ne tévesszen meg senkit, a funkcionalitás miatt van erre szükség. A kisebb gumi sokkal jobban működik jeges, havas körülmények között is. Ahogy azt már korábban írtuk, a nagyobb abronccsal pedig nagyobb tapadás érhető el, ezért is nagyobb a nyári gumi.

 

Melyek a legnépszerűbb méretek?

Általánosságban elmondható, hogy leggyakrabban 16-18 colos autógumikkal fogunk találkozni az utakon és a kereskedőknél. Ha konkrét paraméterekre vagyunk kíváncsiak, akkor például a kis és kompakt autóknál általában 175/65R14 abroncs a legelterjedtebb, míg sportosabb járműveknél már 225/45 R17 az ideális választás. Ha nagyobb méretű autóra keresünk, például SUV-okhoz, akkor a 235/55 R18 méret lehet a megfelelő.

Természetesen vásárlás előtt mindig alaposan tájékozódjunk, ha pedig kérdés merül fel, keress minket bizalommal és mi segítünk eligazodni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel