Miért fontos a megfelelő guminyomás megtalálása?

Az autó abroncsai a jármű legkritikusabb és legfontosabb elemei közé tartoznak. Ezért is kell nagy figyelmet fordítani az állapotukra és a használatukra. Ha már nem felelnek meg a mindennapos terhelésnek, akkor minél hamarabb gondoskodni kell a cseréről. Ezért is fontos a megfelelő guminyomás beállítása.

Mit határoz meg a guminyomás?

Nemcsak a gumi mérete fontos, hanem a benne lévő levegő nyomása is. Rengeteg tényezőt befolyásol, köztük a teljesítményt, a vezetés biztonságát és még az üzemanyag-fogyasztást is. Kezdjük a sort talán a legfontosabbal, a biztonsággal. A megfelelő guminyomás nagy hatással van az autó stabilitására. Ez azt jelenti, hogy alacsony nyomás esetén a gumiabroncsok oldalfala akár meg is görbülhet, ami a kanyarokban azonnal érezteti hatását: növeli az instabilitását, de már nagyobb sebességnél is érezhetjük a negatív tényezőket.

 

Az alacsony guminyomás a féktávot is növeli, mivel sokkal nagyobb felületen fog érintkezni az útfelülettel, ez pedig csökkenti a fékezés hatékonyságát. Ha megfelelő a nyomás, akkor a váratlan helyzetekre is könnyebben tudunk reagálni és elkerülhetjük a baleseteket. A biztonság mellett nem szabad megfeledkezni a gazdaságos üzemeltetésről sem. Vegyük például ismét az alacsony guminyomást, amely által sokkal nagyobb ellenállást termelnek a gumik, így nagyobb energiára, azaz több üzemanyagra van szükség a sebesség megtartásához.

 

Még egy átlagos autó esetében is lehet a különbség 5-10 százalékos fogyasztás az alacsony és a megfelelő guminyomás között. Ez hosszú távon akár hatalmas költségeket is jelenthet, ezért sem szabad félvállról venni a nyomás beállítását, valamint annak ellenőrzését. Közvetve még ahhoz is hozzájárul a megfelelő guminyomás, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkenteni tudjuk, mivel kevesebb üzemanyagot fogunk elégetni ugyanazon a távolságon. 

 

Az egész jármű élettartamát megnövelhetjük

A guminyomás nem csak ahhoz járul hozzá, hogy biztonságosabb és költséghatékonyabb legyen az autó üzemeltetése. Érdemes a témában tanácsokat és tippeket olvasni, hogy hogyan lehetünk még hatékonyabbak a hétköznapokban. A megfelelő guminyomás segítségével a gumiabroncs élettartamát is megnövelhetjük. Csökkenteni fogjuk a kopást, valamint annak negatív hatásait. Alacsony vagy túl magas nyomás esetén az abroncs felülete egyenetlenül fog kopni, ami azt jelenti, hogy hamarabb fogjuk érezni vezetés közben is a körülmények megváltozását.

 

A gumi állapota viszont kifejezetten fontos, mivel számos tényezőért felel az autó vezetése során. Ez az elsődleges alkatrész, ami az útfelülettel érintkezik. A segítségével tudunk kanyarodni, gyorsítani, valamint fékezni, ha arra van szükség. A biztonság szempontjából kritikus, hogy a megfelelő guminyomás beállításra kerüljön, valamint az abroncs is megfelelő állapotban legyen.

A gumik állapota és a guminyomás kéz a kézben járnak és segítenek minket a mindennapokban.

 

Keressünk fel egy szakembert!

Fontos, hogy a gumiabroncsokat rendszeresen ellenőrizzük. Ne csak akkor, amikor egy új szezon előtt lecseréljük az aktuális szettet és felkészülünk a következő évszakra. A gumik állapotát, a guminyomást, a kopást és az egyéb tényezőket rendszeresen ellenőrizni kell. A legjobb módszer az, ha minden nagyobb utazás előtt tartunk egy alapos állapotfelmérést. Az egész folyamatot bízhatjuk szakemberre is.

 

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal és mi segítünk eligazodni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel