Miért annyira fontos az ideális gumiabroncs méret?

Egy átlagos autónak számtalan olyan eleme van, amire oda kell figyelni, mivel nagy hatással van a jármű vezethetőségére és biztonsági tulajdonságaira. Az egyik legfontosabb ilyen elem maga az autógumi, ami nagyon sok mindent meghatároz: irányíthatóság, fogyasztás, gyorsulás, tempó, vezetési élmény, kényelem. Csak pár példa, de emiatt is oda kell figyelni, hogy mi az ideális gumiabroncs méret az autónk számára.

 

Egyáltalán mi a gumiabroncs méret jelentősége?

Még mielőtt belevágunk a fontosság kifejtésébe, érdemes megjegyezni, hogy nem érdemes kísérletezni és újdonságokat kipróbálni, mindig kérjük ki profik tanácsát, és szánjunk időt az autó átvizsgálására is. Utóbbi azért is fontos, mert itt a gumikat is átnézik, így ha kopás jeleit találják vagy éppen azt, hogy nem az ideális méretű gumiabroncs van használatban, akkor kapunk útmutatást a javításhoz.

Visszatérve a méretre, ahhoz, hogy a jármű ideálisan működjön, a kerekeknek a megfelelő tapadással és irányíthatósággal kell rendelkeznie. Például ha az abroncs túl keskeny, akkor a tapadás máris rosszabb lesz, de ellenkező esetben a széles gumi könnyebben elakadhat, így alaposan át kell gondolni a választást.

Az abroncs és az oldalfal szélességének az aránya mutatja meg, hogy mennyire “ballonos” vagy “peres” a gumi. A peres kerék azt jelenti, hogy kevésbé védik a felnit és az autót, mivel sokkal kevesebb rugózatlan tömeget képviselnek, ezzel szemben a ballonos gumik nagyobb tömeget képviselnek, de “cserébe” a kormánymozdulatokra szinte azonnal reagál.

Röviden: a ballonos gumik esőben és télen hatékonyak, a peresek pedig a nyári időjárásban.

 

Mindig kövessük a gyári előírásokat

Ha megvizsgáljuk a személyautók gumijait, akkor láthatunk különbségeket ugyan, de nagyrészt egyforma méretekkel rendelkeznek. Általában 16-18 colos példányokkal fogunk találkozni. A legfontosabb az, hogy mindig a gyári ajánlásokat kövessük, ahol több méretet is megadnak. Ha eltérünk ezektől, az azt jelenti, hogy a gyári ajánlások, előírások és adatok nem igazán lesznek érvényesek, azaz nem lehet tudni, hogy az autó hogyan fog viselkedni az előírtnál kisebb/nagyobb gumiabronccsal.

Továbbá érdemes azt is tudni, hogyha az előírásoktól eltérő gumiabroncsot használunk, az már hivatalosan az autó átalakításának minősül. Egyszerű műveletnek tűnik, de egy ilyen váltáshoz már hivatalos engedélyre lesz szükség, ha ez nincs meg, akkor a műszakin szinte biztosan nem fog átmenni egy ilyen változtatás.

 

A téli és nyári gumi mérete is eltér

Sok modell, gyártó esetében látható az, hogy a téli gumi garnitúra sokkal kisebb, mint a nyári, de miért? A válasz nagyon egyszerű: a kisebb gumi sokkal jobban kezelhető a hóban és a téli körülmények között. Természetesen még a téli gumik között is lehetnek eltérések, de erre is van megoldás: keskenyebb téli gumit akkor érdemes választani, ha “mélyhavas”, letakarítatlan körülmények között kell vezetnünk. A szélesebb téli gumi pedig a porhavas, jeges utakon állja meg a helyét.

A nyári gumik esetében általánosan kijelenthető az, hogy érdemes mindig a szélesebbet választani, mivel így lesz maximális a tapadás, ami nyáron a legfontosabb. Természetesen nyári gumikból is érhetőek el keskenyebbek, ezeket általában vizes utakon kell használni.

A választás nem egyszerű, különböző méretek érhetőek el eltérő körülményekhez, és akkor még az egyes járműmodellek speciális igényeiről nem is beszéltünk. Az ideális gumi kiválasztásához, valamint kérdések esetén keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel