A defekttűrő gumi hátránya: mire kell készülni?

Ha gumiabroncsról beszélünk, ma már többféle kialakítással találkozhatunk. Mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő változatot. A vásárlás során azonban több szempontot is mérlegelni kell. Például azt is, hogy mi a defekttűrő gumi hátránya. Érdemes ennek ellenére is ezt választani?

 

A defekttűrő gumi hátránya: nem szabad elkapkodni a vásárlást

Érdemes alaposan tájékozódni, még mielőtt valamelyik terméket a kosárba helyezzük. A defekttűrő gumi jelölése eltérő, így ennek is ajánlott utánanézni. Gyártónként változik ez az adat, ezért kell konzultálni szakemberrel. Természetesen ez még nem számít hátránynak, csupán körültekintőnek kell lenni. Fontos azonban tudni a defekttűrő gumikról, hogy csak kevés típusra alkalmazhatóak.

 

Ha defektet kapunk, akkor a speciális kiképzésének, kialakításának köszönhetően mérsékelt sebességgel, de akár még 80 kilométert is képesek lehetünk megtenni a legközelebbi szervizig. Hátránya az, hogy a méretük miatt nem lehet minden autóra ilyen gumiabroncsot kapni. Általában csak a magasabb árkategóriában szereplő járművekre lehetséges. A negatívumok közé szokták még azt is sorolni, hogy drágább egy defekttűrő gumi, mint egy hagyományos, “normál” abroncs. A különbség akár 25%-os is lehet, így erre érdemes felkészülni a vásárlás előtt.

Az autó fogyasztását is növelik. Természetesen nem nagymértékben, de érezhető lesz a különbség. Ez azért történik, mert egy megvastagított gumiréteggel rendelkezik az abroncs, hogy defekt esetén is tovább tudjon gördülni az autó, képes legyen megtartani a jármű súlyát. Így viszont az össztömeg is nagyobb lesz, ami növelni fogja az üzemanyag-fogyasztást. A defekttűrő gumi hátránya egyértelműen az is, hogy rövidebb az élettartama, mint a hagyományos változatoknak. Nagyobb a tapadási felület és a gördülési ellenállás is, ami növeli a kopást. Ezzel hamarabb elhasználódik, így cserélni is sűrűbben kell, mint az átlagos gumikat. 

Külön érdekesség az is, hogy a defekttűrő gumi még a műszaki vizsgán is bukást jelenthet, ha nincs megfelelően beállítva. A nagy súly miatt a lengéscsillapítók kevesebb hatást tudnak kifejteni. Műszaki vizsga előtt mindenképpen cseréljük le a szettet normál abroncsra.

Bőven van miből válogatni

Érdemes olvasni az elérhető lehetőségekről, mivel garantáltan megtalálhatjuk minden egyes járműtípushoz azt, amire szükségünk van. A defekttűrő gumi hátránya a gyakorlatban nem igazán jelent kellemetlenséget. Sokszor előnyösebb, mint a hagyományos gumi. Pláne, ha sokszor van “szerencsénk” defekttel találkozni. Érdemes ezt a fajta abroncsot választani, ha nagy terhelésnek van kitéve a jármű és/vagy olyan utakon közlekedünk, ahol valós veszélyt jelent az, hogy a gumi megadja magát. A defekttűrő gumiabroncsok hatalmas előnyt jelentenek bizonyos körülmények között.

 

Nem kell amiatt aggódni, hogy valahol ott ragadunk, mivel mindenféle gond nélkül el tudunk gurulni a legközelebbi szervizig, ami nagy pozitívum. Ez már bőven jelent annyi előnyt, hogy a hátrányok háttérbe szoruljanak.

 

Mindenképpen tájékozódjunk vásárlás előtt

Függetlenül attól, hogy defekttűrő vagy más kialakítást keresünk, a besz erzést nem szabad elkapkodni. Ma már rengeteg gyártó termékei közül válogathatunk és ahány jármű, vezetési stílus és használati mód, legalább annyiféle megoldás érhető el. Ezért is ajánlott szakemberrel konzultálni a vásárlási folyamat során. Ha kérdésed van vagy nem tudod, melyik gumiabroncs lenne az ideális választás, keress minket bizalommal és segítünk eligazodni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel