A megfelelő autógumi kiválasztása: hogyan kezdjünk neki?

A megfelelő autógumi kiválasztása: hogyan kezdjünk neki?

Amikor a jelenlegi gumiabroncs szett megadja magát, túlságosan megkopott vagy egyszerűen beköszönt az új szezon, akkor érdemes elgondolkodni, hogy mégis melyik autógumi lesz az ideális választás? Számos tényezőt kell figyelembe venni a vásárlás során és az sem mindegy, hogy melyik gyártó kínálatából válogatunk.

 

Az autógumi kiválasztásának szempontjai

 

Természetesen olyan alapvető tényezőket is figyelembe kell venni, mint a gumiabroncs méretek, hogy melyik lesz a kompatibilis az adott járművel. Ezzel kapcsolatosan a legtöbb információt megtalálhatjuk az autó gyári leírásában, kézikönyvében, de az is egy jó módszer, ha megnézzük a régi gumiszett paramétereit. Ha ezek az információk megvannak, akkor jöhetnek a következő szempontok. Ilyen például az is, hogy a gumiabroncsot, az autót milyen körülmények között használjuk és milyen módon. Normál körülménynek azt nevezzük, amikor száraz úton, lakott területen és normál, átlagos sebesség mellett közlekedünk. 

Minden gumi egyformának tűnik. Egy darabig.

 

Ebben a helyzetben minden autógumi körülbelül egyformának tűnik. Az igazi különbségek akkor jönnek ki, ha nagy teljesítményen, például autópályán vezetünk, vagy éppen szélsőséges körülményekkel kell megbirkózni. Ilyen lehet a forró aszfalt, eső, hó vagy a nagy emelkedők, rossz minőségű utak. Utóbbiból valljuk be, nem igazán van hiány Magyarországon sajnos. Miért fontos, hogy ezeket is figyelembe vegyük? 

 

Hétköznapi körülmények között, kisebb távolságok megtételére bőven elegendő egy olyan márka gumija, ami nem a prémium kategóriába tartozik, költséghatékony megoldásnak számít. Ha azonban rendszeresen közlekedünk autópályán, akkor már érdemes lehet a komolyabb abroncsok kínálatában nézelődni. Itt már több tényezőnek is meg kell felelnie a guminak, nagyobb terhelést kapnak, így nem lehet kockáztatni a biztonsággal, a stabilitással. Érdemes lehet ebben az esetben például a Continental kínálatából válogatni, ami prémium minőséget képvisel. A kanyarban sokkal stabilabb lesz a jármű, biztonságosan lehet közlekedni. Röviden: nagy sebességhez nagy márka, városi közlekedéshez költséghatékony abroncsok kellenek.

 

Az autó teljesítményét is vegyük figyelembe

 

Ajánlott útmutatókat olvasni, hogy mégis milyen abroncsok között érdemes válogatni az egyes járműtípusokhoz. Általános szabály az, hogy az autógumi inkább tudjon többet, mint amire a járgány képes. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy a jármű azért nem tud érvényesülni, mert az abroncs “visszatartja”. Ajánlott például új, prémium márkájú, nagy teljesítményű autóhoz prémiumminőségű gumit választani. Ezek kis- és középkategóriás járműveken is megállják a helyüket. Idősebb autókhoz pedig költséghatékony abroncsok jelentik az ideális választást. 

 

Természetesen a saját elvárásainkat is figyelembe vehetjük. Ez azt jelenti, hogyha minden területen kiemelkedő teljesítményt keresünk (stabilitás, biztonság, tapadás, kanyarodás), akkor mindenképpen a prémium márkák közül kell válogatni. Városi közlekedésre bőven elegendő a középkategóriás abroncs. 

 

Mely márkákat érdemes megnézni?

 

Kezdjük a sort a prémium kategóriával, amelyek minden téren kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak, a legújabb technológiákat és fejlesztéseket alkalmazzák, valamint az árfekvésük is magasabb. Idetartozik a Continental, a Dunlop, a Michelin és a Pirelli. A középkategóriára jellemző, hogy a nagy gyártók másodmárkáiról beszélünk, amelyek kedvező ár-érték arányt képviselnek. Ilyen az Uniroyal vagy a Yokohama. A webáruházunk kínálatában számtalan márka és termék közül lehet válogatni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel