A gumiabroncscsere: nem szabad félvállról venni

Az autók egyik legfontosabb alkatrésze a gumiabroncs. Ez az elsődleges eszköz, ami az aszfalttal érintkezik, ezért sem mindegy, hogy milyen állapotban van. Sokan addig halogatják a gumiabroncscsere műveletét, ameddig csak lehet, pedig egy bizonyos szint után már túl nagy lehet a kockázat is.

 

A gumiabroncscsere ideje

 

Az abroncsok állapotával, használatával kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel. A leggyakoribbak közé tartozik az, hogy miért fontos a megfelelő guminyomás, valamint az is, hogy mégis mikor kell lecserélni az abroncsokat? A gumik elhasználódásának rengeteg jele lehet, egyik apró, másik egyértelmű, de a legjobb, amit tehetünk, ha rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát.

 

A legtöbben ezt akkor szokták megtenni, ha jön a szezonális váltás (nyárit télire, vagy fordítva) és előkerül a garázs mélyéről az eddig ott tárolt szett. Egy gyors csekkolás, ha nem túl vészes a helyzet, máris mehet fel az autóra, hisz “biztosan kibír még egy szezont”, nemde? Sajnos ha már ránézésre azt látjuk, hogy itt bizony kérdéses a megfelelő teljesítmény, akkor jobb, ha tudjuk, eljött gumiabroncscsere ideje. Ha átmegy a szemteszten, akkor megkezdhetjük a szezont.

 

Menet közben is több jel utalhat arra, hogy az abroncsok már nincsenek az ideális állapotban. Az egyik ilyen, ha érezzük, hogy a vezethetőség már nem a régi. Nehezebben veszi be a kanyarokat, növekszik a féktáv, egyszerűen már nem annyira kezesbárány, mint azelőtt. Ezt még általában lehet a külső körülményekkel magyarázni (nedves az aszfalt, tél van és jeges a felület), de jobb, ha az utazás után alaposan megvizsgáljuk az abroncsokat. Egyértelmű jelekkel is találkozhatunk, ilyen például a féktáv túlzott megnövekedése, a fékezési hatékonyságának a csökkenése. Ha a szokásosnál erősebben kell rátaposni a fékpedálra, az az abroncs elhasználódására is utalhat.

 

Ezenkívül még a fogyasztásra is érdemes odafigyelni, mivel a gumi erre is hatással van. Ha több energiára van szükség az autó meghajtásához, a sebesség tartásához, mert az abroncs elhasználódott, akkor üzemanyagból is több fog fogyni.

 

Van megoldás a problémára

 

Érdemes tippeket és tanácsokat olvasni a témában, hogy mégis melyik a legjobb abroncs, mikor jött el a gumiabroncscsere ideje, és mire kell odafigyelni a használat során. Az egyik első lépés például az, hogy nemcsak az adott szezon elején ellenőrizzük le a gumiabroncsok állapotát is, hanem közben is. Például minden egyes utazás előtt/után, hogy garantáltan ne érjen minket semmilyen kellemetlen meglepetés az úton. Az elhasználódott gumi komoly problémákhoz is vezethet. Ilyen például a fékezés, ha annak nagymértékben csökken a hatékonysága, akkor a balesetet kockáztatjuk.

 

Ha az előbbiekben felsorolt bármelyik problémát észleljük vagy az egyik saját ellenőrzésünk során nem megy át a szemteszten a szett, akkor ideje meglátogatni egy olyan oldalt, ahol beszerezhetjük a szükséges abroncsokat. Fontos, hogy a vásárlás során mindig a minőségi terméket keressük, mivel az sokkal lassabban használódik el, jobban bírja a terhelést és később kell lecserélni is.

 

Szakember is segíthet dönteni

 

Az új gumiabroncs szett beszerzése elsőre egyszerűnek tűnhet, de a gyakorlatban könnyű eltévedni a hatalmas kínálatban. Rengeteg gyártó, több száz termék, mégis melyik lesz az ideális a saját autónk számára? Aggódni nem kell, van megoldás: ha kérdésed van, keress minket bátran, és segítünk eligazodni a gumiabroncsok világában, kiválasztani a megfelelőt és még plusz szervizszolgáltatásokkal is tudunk támogatni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel