A gumi váltóméret mit jelent pontosan? Mire kell figyelni?

Amikor új gumi szett vásárlásán gondolkodunk, rengeteg kérdésre kell válaszolni. Sokszor felmerül az is, pláne a téli-nyári garnitúra váltása során, hogy érdemes-e eltérni a gyári mérettől? Ilyenkor lesz különösen fontos, hogy a gumi váltóméret mit jelent, mivel ez alapján tudunk tájékozódni, hogy mégis mi az, ami még belefér.

 

A gumi váltóméret mit jelent és miért fontos?

A megfelelő autógumi kiválasztása elsőre egyszerű feladatnak tűnik, de a gyakorlatban egyáltalán nem az. Rengeteg tényezőt kell számításba venni az autó igényeitől kezdve a vezetési stíluson át a körülményekig, ahol közlekedni szoktunk. Ezenfelül még a guminak a minősége, kialakítása, mintázata és természetesen a mérete is kiemelten fontos. A megfelelő gumi váltóméret kiválasztásához először azzal kell tisztában lenni, hogy az abroncs oldalán található jelzések pontosan mit is jelentenek.

 

Ez azért is fontos, mert így lehet beazonosítani a gumiabroncs típusát, jellegzetes tulajdonságait, amivel még könnyebben meghatározhatjuk az adott autóhoz legjobban illeszkedő darabot. Fontos tudni, hogy a gyári mérettől egy bizonyos szintig el lehet térni, de mindenképpen tisztában kell lenni azzal, hogy mekkora a megengedett mérték. A túl nagy gumiabroncs váltóméret ugyanis balesetveszélyes is lehet.

 

Általában a legtöbb autótulajdonos csak annyit tud az abroncsokról, hogy létezik téli és nyári változat. Ez azonban egy sokkal összetettebb kérdéskör a gyakorlatban. Az egyes speciális gumik között is rengeteg különbség lehet, de még a négy évszakos, univerzális abroncsok sem teljesen egyformák.

 

Ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális váltóméretet, meg kell ismerni a gumiabroncs oldalán található kódsort. Az egyik legnépszerűbb a 195/65 R15 91T gumi. Itt az első szám (195) az oldalfaltól oldalfalig mért szélességet jelenti centiméterben. A második (65) a keresztmetszeti magasság és a szélesség százalékos arányát mutatja meg. Az R a radiális felépítést rejti, az utána következő szám (16) pedig a keréktárcsa átmérőjét hüvelykben. Végül pedig ott van a 91T, amiből a 91 a terhelési indexet, a T pedig a sebességindexet jelenti.

 

Mikor van szükség más méretre?

Érdemes a témában útmutatókat olvasni, hogy pontosan tudjuk, hogy a gumi váltóméret mit jelent a gyakorlatban, és mikor érdemes eltérni a gyári méretektől. Általában három fő oka lehet annak, ha más méret után kell nézelődni. Az első az alacsonyabb fogyasztás elérése, mivel egy keskenyebb autógumival spórolhatunk az üzemanyagon menet közben. Természetesen ennek “ára van”, ugyanis a menetstabilitás némileg kisebb lesz. Ugyanakkor pont ennek érdekében is választhatunk szélesebb abroncsot, hogy jobb legyen a menetstabilitás, valamint a sportosabb megjelenés. Persze ennek is van negatív hatása: nehezebb lesz a kormányzás, és a fogyasztás is megnő.

Végül pedig az okok között szerepel az is, ha kisebb vagy éppen nagyobb felnit akarunk felszerelni az autóra, mivel ehhez a gumiabroncs méretet is meg kell változtatni.

 

Mekkora eltérés a megengedett?

Az általános szakértői ajánlás az, hogy maximum 2%-kal lehet eltérni a gyári mérettől. Nem kell nekünk számolgatni, ma már több gumi váltóméret kalkulátort is találhatunk az interneten, amibe csak elegendő beírni a gyári paramétereket, és máris megkapjuk a lehetséges alternatívákat. Ha pedig biztosra akarsz menni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk eligazodni az abroncsok között.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel