Hankook Ventus Prime 4 – Az új kedvenc

K135, teljes nevén Hankook K135 Ventus Prime 4. A sorozat negyedik generációja előtt igencsak magasra lett téve a léc, a K125 Ventus Prime 3 ugyanis meghatározó tagja a hazai gumipiac kínálatnak. Tökéletes választás magánszemélyeknek, cégeknek, flottáknak, autógyártóknak. Azonban a K135 még az elődjénél is többet ígér, elsősorban komfortban és futásteljesítményben.

A Hankook palettáján a Ventus prime sorozat képviseli az arany középutat. A Kinergy Eco (K425 és K435) sorozat a kisebb autókra és a gazdaságosságra összpontosít, a Ventus S1 és Ventus V12 típusok pedig inkább a sportosságot és a luxust helyezik előtérbe. Ezzel szemben a Ventus Prime 4 tökéletesen adja át a sofőrnek a maximális kényelem és a prémium érzet harmóniáját, mindezt szemmel láthatóan kedvezőbb áron a legfelsőbb polcon lévő márkák abroncsainál.

 

 

Ha egy gyártó prémium vagy prémium érzetű abroncsot szeretne piacra dobni, az első és legfontosabb a zajérték lesz. Mindez hatványozottan igaz a mai, elektromos autókkal és hibridekkel teletűzdelt világban. A Ventus Prime 4 esetén éppen ezért a zajérték maximális csökkentése volt az elsődleges feladat. A barázdarezonanciát és a mintázat zaját egy ék alakú (3D-ék) szerkezet alkalmazásával oszlatják el, amely a visszhangmentes kamrafal elvét alkalmazza. Ráadásul 14%-kal növelték (70-ről 80-ra) a blokkok számát, emiatt az abroncs gördülékenyebbé válik, az útra gyakorolt hatása csökken, ettől pedig az utazásunk is csendesebbé, komfortosabbá válik.

Bár a fenti eredmények is remekül festenek, a futásteljesítmény az a terület, ahol igazán nagy javulást tudtak elérni a Hankook fejlesztőmérnökei. A Ventus Prime 3-hoz képest ugyanis 20%-kal jobb a Ventus Prime 4, ami óriási szám! Mindezt a HSSC (Highly Enriched Synthetic Silica Compound) nevezetű új gumikeverékkel sikerült elérniük, amelyben a nagy tisztaságú és magas minőségű szilikát alacsony hőmérsékleten vulkanizálják, a hagyományos gumiabroncsokhoz viszonyítva kétszer annyi ideig. Ez elősegíti a molekulák közti erősebb kötések kialakulását, ami stabil vezetési teljesítményt és magasabb futásteljesítményt biztosít.

A Ventus Prime 4 elsősorban 16-18″ méretben kapható, ez pedig behatárolja azt is, hogy jellemzően középkategóriás szedánokra, kombikra, crossoverekre (K135A) kerül majd, tehát fontos a jó kormányozhatóság, akár magasabb sebességű kanyarokban is. Éppen ezért a Hankook a korábbiakat 3D lamellákra cserélte, ezek nagyban csökkentik az alakváltozást, mely a súrlódási erők fellépésekor hat a mintázati elemekre. Emiatt feszesebbnek, precízebbnek érezhetjük az abroncsokat, a Hankook szerint ez a technológia 8%-kal javította a K135 képességeit a korábbi modellhez képest.

A K135 Ventus Prime 4 az idei tavaszra már bárki számára elérhetővé válik a legtöbb méretben. A gyakoribb méretekben, mint a 205/55 R16 vagy a 225/45 R17 már most is elérhető, a többi pedig folyamatosan, gőzerővel készül a gyárakban, hogy március-április magasságában mindenki tökéletes, új Hankook papucsokkal gurulhasson tovább.

Természetesen a Gumiflex kiskereskedelmi egységekben, és a webáruházban is eléred a K135 Ventus Prime 4 modelleket, raktárról vagy rendelésre.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel