Milyen a jó traktor gumiabroncs?

Vannak olyan gumiabroncsok, amelyek annyira különböznek az egyes járművek esetében, hogy az átlagember talán észre sem veszi a különbségeket. Amikor a traktor gumiabroncs kerül szóba, mindenki nagy, hatalmas kerekeket lát, ami még a legzordabb körülmények között is képes megmozdítani a gépezetet. A következő cikkben ezekről lesz részletesebben is szó.

Miért van szükség különböző traktor gumiabroncs kialakításra?

Ezt a kérdést minden “kívülálló” felteszi magának, aki nem nagyon ismeri a mezőgazdasági gépek mindennapi használatát. Nemcsak a gumiabroncsok különböznek, hanem maga a jármű használata is. 

Egyes traktorok soha nem hagyják el a földeket, másokat csak anyagszállításra használnak. Mivel a traktorok állandóan mozgásban vannak, a gumiabroncsok kopnak el a leggyorsabban, és vitathatatlanul a legdrágább alkatrészek közé tartoznak egy ilyen gép esetében.

A Speedways SR888 gumit például aszfaltozott utakra ajánlják, ami azt jelenti, hogy kiválóan alkalmas az országúti használatra, de nem a leghatékonyabb választás terepen való használatra. A futófelület simább, mert úgy tervezték, hogy a lehető legjobb tapadást biztosítsa az aszfalton. Terepre teljesen más kialakításra van szükség, mivel ott sokkal mélyebb és nagyobb barázdákra van szükség, hogy a gumi meg tudjon “kapaszkodni” a talajban.

Milyen traktor gumiabroncs nevezhető jónak?

Miután megismerkedtünk a traktor gumiabroncsok általános kihívásaival, természetes a kérdésfeltevés. Annyi különböző típusú modell létezik, hogy minden járműhöz létezik már ideális megoldás.

A legfontosabb, hogy a mezőgazdasági gumi megfelelő terhelhetőséggel és vonóerővel rendelkezzen. Mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy a traktor megbízhatóan el tudja látni az adott feladatot. Ha a teherbírás túl alacsony, már néhány méter után komoly meghibásodás következhet be, ami veszélyezteti a gép teljes élettartamát és állapotát. 

Megfelelő vonóerő nélkül sem a gép, sem a hozzá kapcsolt szerkezetek és pótkocsik nem fognak megmozdulni. Ezért a guminak nagy vonóerőt kell biztosítania. Ez az erő azonban nem lehet olyan nagy, hogy kárt tegyen a talajban vagy a gyepben, hanem kíméletesnek kell lennie.

A gumiabroncsok az optimális stabilitásért és a haladási sebességért is felelősek – ezért a megfelelő változat kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni. Természetesen ez elsősorban a traktor teljesítményétől függ, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy a traktor teljesítményének megfelelő gumiabroncsokat válasszunk! 

Figyeljünk a kényelemre is, hiszen ezek az alkatrészek fontos szerepet játszanak a csillapításban és a motorzajban egyaránt! A legjobb, ha olyat választunk, ami nemcsak kényelmes, hanem pénztárcabarátak is, meg kell találni a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező terméket.

A használhatóság és a megjelenés szintén fontos tényezők. Könnyen fel- és levehetőnek, egyszerűen karbantarthatónak és tisztíthatónak kell lenniük. Végül, de nem utolsó sorban még az esztétikára is figyeljünk, ha van rá lehetőség!

Mindig konzultáljunk szakértővel!

A traktor gumiabroncsok különleges szakértelmet igényelnek. Ezek a gumik ugyanis különböznek a hétköznapi abroncsoktól, és mint fentebb írtuk, számos követelménynek kell megfelelniük. A választás nem könnyű, de nem kell pánikba esni, a legtöbb kereskedőnél értenek a traktorok igényeihez is. Ha kérdésed van vagy új szettre van szükség, keress minket bizalommal.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel