Kiváló kezelhetőség, öntisztulás és 5 év gyártói garancia!

Amellett, hogy az Özka abroncsokat úgy fejlesztették, hogy minden mezőgazdasági, vagy ipari munkálat során könnyű irányíthatóságot, biztos sávtartást garantálnak, Törökország legnagyobb gumigyártójánál még a garanciát is extra gondoskodással biztosítják.
Az Özka abroncsokra 5 év garanciát vállal a gyártó, az alábbi feltételekkel.

 

A garancia hatálya

A garancia hatálya a márkakereskedőktől vagy viszonteladóktól vásárolt gumiabroncsok gyártási és anyaghibáira terjed ki. A garancia az elhasználódás mértékének és a meghibásodás jellegének figyelembevételével a gumiabroncs cseréjére, vagy részleges hiba esetén árengedmény nyújtására korlátozódik.

Mely esetekben nem érvényes a garancia?

A garancia nem érvényesíthető:

 • Ha a gumiabroncsra más jótállás vagy szavatosság vonatkozik
 • Nem rendeltetésszerű használat, szakszerűtlen felszerelés, nem megfelelő keréktárcsa alkalmazása, az előírásoknak nem megfelelő levegőnyomáson történő üzemeltetés, túlterhelés, durrdefekt, nem megfelelő beállítás vagy keréktárcsa kiegyensúlyozás, hibás fék vagy lengéscsillapító alkalmazása, túlzott használat, szándékos károkozás, olaj, vegyi anyagok által okozott meghibásodás, tűz vagy egyéb külső hőhatás, szögek használata esetén, illetve ha víz vagy egyéb anyag kerül a gumiabroncs belsejébe, a jármű sérülése vagy egyéb, az útviszonyok által okozott sérülés (pld. kövek okozta vágások, lyukak, kiálló tárgyak által okozott vágások, defekt, ütközés, szálszakadás stb) esetén
 • Abban az esetben, ha a lapos vagy túlságosan nagy levegőnyomás alatti gumiabroncsot tovább használják
 • Olyan sérülés vagy egyenetlen kopás esetén, amelyet az útviszonyok okoztak, beleértve az átlyukadást, vágott sérülést, fékezést, ütközést, stb.
 • Javított tömlő vagy gumiabroncs esetén
 • Kozmetikai eltérések esetén
 • Versenyeken való részvétel esetén
 • A gumiabroncsok folyékony stabilizátorokkal vagy egyéb tömítőanyaggal történő feltöltése, javítása esetén
 • Továbbá a garancia keretén belül nem kerülnek megtérítésre az alábbi költségek:
 • felszerelési és kiegyensúlyozási díjak
 • járulékos, indirekt költségek és büntetések, beleértve a gumiabroncs meghibásodása következtében fellépő, az egyéb alkatrészeket érintő csere- vagy javítási költségeket, a gumiabroncs eladóhoz történő visszaszállításának díját, kiesett munkaidő költségét, vontatási, utazási, járműbérlési költségeket
 • a hulladékká vált gumiabroncs ártalmatlanítási költsége

A garancia érvényességi ideje attól a naptól számítandó, amikor az új gumiabroncsot kísérő számla megérkezett a gyárból. Amennyiben nem áll rendelkezésre semmiféle, a gyártási időpontot meghatározó dokumentum, a gumiabroncson található gyártási dátumot kell figyelembe venni. Mivel a gumiabroncs típusa és a maradék profilmélység fontos tényezők a garanciális vizsgálatnál, a garanciális bejelentőhöz olyan fotókat is kell csatolni, ahol a gumiabroncs különböző szögekből látszik a járműre felszerelt állapotban valamint szükséges egy, a maradék profilmélységet mutató kép, továbbá egy olyan felvétel, amelyen jól látható az egész jármű és megállapítható a típusa. Szükség esetén az Özka Lastik kérheti a jármű forgalmi engedély másolatának becsatolását is.

Ki a garancia alanya?

A garanciát kizárólag a végfelhasználó érvényesítheti.

A garancia érvényességi ideje

Az alábbiakban részletezett esetek kivételével a gyártási és anyaghibákra vonatkozó gyártói garancia a gyártótól történő vásárlástól számított 60 hónapig érvényes. A munkavégzés során a szántóföldön előforduló külső kockázatokra vonatkozó garancia érvényességi ideje a vásárlástól számított 36 hónap. A „DA” gumiabroncsok garanciális ideje 24 hónap.

A gumiabroncs használatának fő szempontjai

Levegőnyomás: a katalógusban előírt levegőnyomástól eltérő értéken történő üzemeltetés megrövidíti a gumiabroncs élettartamát. A levegőnyomást megbízható mérővel 15 napos időközönként a gumi hideg állapotában ellenőrizni kell (a pótkereket is beleértve)

Túlterhelés: a katalógusban előírt terhelhetőséget nem szabad túllépni

Mechanikus illesztések: a kerékkiegyensúlyozást, fékbeállításokat a jármű gyártója által előírt időközönként ellenőrizni kell.

Nehéz útviszonyok, rossz minőségű utak: hirtelen fékezések, bukkanók, kátyuk és egyéb külső körülmények károsíthatják a gumiabroncsot.

Gumiabroncs csere: csere esetén győződjünk meg arról, hogy az új gumiabroncs mérete megfelelő. Ne használjuk párban a régi és az új gumit.

Kitől igényelhető a szolgáltatás?

Garanciális probléma esetén forduljon a Gumiflex Kft. ügyfélszolgálatához.  A garanciális igényt a hiba észlelésétől számított 30 napon belül be kell jelenteni. Az Özka fenntartja magának a jogot arra, hogy az egyéb intézkedések előtt a gumiabroncsot megvizsgálja.

Mi utalhat azonnal arra, hogy nem garanciális a gumi?

 • Ha látható, hogy a gumiabroncs meghibásodását a nem megfelelő levegőnyomáson vagy az előírtnál nagyobb sebességen történő használat okozta, vagy ha a terhelése meghaladta az abroncs oldalán feltüntetett előírt értéket
 • Ha a gumiabroncs lefutott, azaz ha a profilmélység a gumiabroncs futófelületének bármely pontján meghaladta a 10/32 értéket
 • Ha a gumiabroncson bármely beavatkozást végeztek el (pld. újrafutózás, mintautánvágás stb.)
 • Ha nem az előírásoknak megfelelően szerelték fel

 

Az Özka Lastik nem fogad el olyan garanciális igényt, amely a gumiabroncs élettartamára vonatkozik. A vezetési körülmények, terhelés, levegőnyomás, stb. jelentősen befolyásolhatják a gumi élettartamát.

Milyen kapcsolat van az adott ország törvényi szabályozása és jelen garanciális feltételek között?

Néhány állam előírásai nem adnak lehetőséget a garanciális idő korlátozására illetve bizonyos körülmények vagy feltételek kizárására a garancia feltételei közül, ezért előfordulhat, hogy a fent részletezett feltételek nem tekinthetők érvényesnek. Jelen feltételek csak meghatározott jogokat biztosítanak. Az egyéb feltételek függhetnek az adott ország előírásaitól.

 

Megjegyzés: az Özka Lastik fenntartja magának a jogot, hogy az elbírálás körülményeit a fent leírtaktól eltérően határozza meg, amennyiben az szükséges.