Protoura Sport – A Davanti új üdvöskéje

Az Angliában már komoly nevet szerző, itthon még ismeretlennek számító angol márka új szintre lépett, és a sportosnak számító DX640 mintázat után megérkezett a valódi versenypályára szánt gumi: a Protoura Sport.

A Davanti márkát korábban már bemutattuk, a liverpooli központú gumigyártó szépen lépdel felfelé az ismertségi ranglétrán, és a hazai forgalmazásnak köszönhetően már a magyar autókon is találhatunk Wintoura, Terratoura A/T vagy éppen DX640 mintázatú gumikat. Ezek elsősorban a téli, a terepes és a normál nyári helyzetekhez lettek kifejlesztve. Ez persze egyáltalán nem új, hisz ezekkel a helyzetekkel találkozunk autós pályafutásunk 99%-ban.

Nem szabad kihagyni azonban azokat sem, akik benzinnel az ereikben, short sifterrel a kezükben születtek, és inkább a teljesítmény, valamint a száraz tapadás az elsődleges a gumiválasztásnál, nem pedig a biztonság-fogyasztás-ár mutatók. Nos, nekik szól a Davanti legújabb sportabroncsa, a Protoura Sport. A mintázati tulajdonságokat tekintve nagyjából a Michelin Pilot Sport 4S-ra, a Continental SportContact 5P-re vagy a Pirelli PZero Corsa-ra hasonlít.

Kiemelkedő minőség, megfizethető áron

A Davanti Protoura Sport egy évekig tartó fejlesztési folyamat végeredménye, nem véletlenül vált egyből a márka zászlóshajójává. A cél a kiemelkedő teljesítmény, a prémium dizájn és a megfelelő komfort összessége volt, s ezt maximálisan sikerült is megvalósítani. A Davanti folyamatos kapcsolatban állt a világ legfejlettebb gumiabroncs tesztelésre szakosodott vállalataival, az ő közös munkájuk eredménye az új UHP kategóriájú abroncs.

A Protoura Sport abroncsok kiválóan használhatóak közúti közlekedésre, jellemzően nagyobb teljesítményű autókhoz, a valódi előnyeit azonban a versenypályán, esetleg elhagyatott, tempósabb autózásra alkalmas utakon tudja kamatoztatni. A DX640-hez képest szemmel is láthatóan kevesebb mintázati árokkal rendelkezik, mely csökkenő vízelvezetési képességet, cserébe jobb száraz tapadást és magasabb komfortérzetet ad nagyobb sebességnél.

Az abroncs az egyedi, a körülményekhez rendkívül jól alkalmazkodó, optimalizált kaucsukkeverék mellett több innovatív megoldást is kapott: a mintablokkok szélei bordázott, fogazott felületet kaptak, melyek szó szerint harapják az aszfaltot fékezéskor. Egy abroncs esetében a vállrésznél keletkezik a legtöbb zaj, ezért a blokkokat egy egyedi dizájnú csatornával választják el, melyek egyfajta pufferként viselkednek, semlegesítve ezzel az átáramló levegő magas zaját.

Egy ilyen abroncsnál nem csupán a teljesítmény, de a prémium dizájn is fontos. Ezek a minőségű gumik sokszor Porschera, Ferrarira, felsőkategóriás Audikra, BMW-re kerülnek, így nem utolsó szempont az sem, hogy néznek ki. A már említett egyedi keverék lehetővé teszi, hogy egy rendkívül letisztult, sima felületű gumit kapjunk, a mintázat dizájnjára pedig kimondottan odafigyeltek a tervezéskor. Az oldalfal egy egyedi ultrafekete színt, és lézergravírozott betűket kapott, így a Davanti és Protoura Sport felirat is jól láthatóvá válik. A kockás zászló pedig már csak hab a tortán.

Csúcskategóriás autókra is

Azt persze nem várhatjuk el, hogy mostantól mindenki cserélje le a jól bevált Michelin, Pirelli, Continental pályaabroncsait egy kevésbé márkás angol típusra, azonban, ha épp gumicsere előtt állsz, érdemes megfontolni a Davanti Protoura Sportot. Hogy ne csak a levegeőbe beszéljünk: ha érdekel a motorsport világa, biztosan ismered a nemrég az F1-ben is feltűnő portimãói Autódromo Internacional do Algarve versenypályát, mely egyben Portugália egyik leghíresebb versenyakadémiája is, nem mellesleg pedig a Davanti tesztpályája.

Nem véletlen, hogy a pályán nap, mint nap köröző, szinte minden sportautó a Davanti abroncsait használja, súlyos versenykilométereket rakva a gumikba. Természetesen maximális teljesítmény mellett, a határon autózva. Mindezt olyan gépekkel, mint a Porsche Cayman S, a Porsche 911 GT3, az Alpine A110, a Mercedes AMG E63 S vagy a Mercedes AMG GT C.

A Davanti Protoura Sport összesen 14 méretben lesz elérhető nálunk, ezek nagy része a héten érkezik raktárunkra, a többi pedig május közepén. Természetesen bármelyik telephelyünkön és a webshopban is elérhetőek a Protoura Sport gumik.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel