Műanyag palackokból gyárt gumiabroncsokat a Continental

A Continental nagyüzemben kezdi meg az újrahasznosított poliészterfonal gyártását, amelyet PET-palackokból állítanak elő egy új eljárással.Az új, nagy teljesítményű anyagot először a kiválasztott méretekben a Continental PremiumContact 6 és EcoContact 6 nyári gumiabroncsokhoz, valamint az AllSeasonContact abroncsokhoz használják majd. Így teljes mértékben kiváltják a hagyományos poliésztert a szóban forgó gumiabroncsok vázában. Egy szabványos személygépkocsiabroncs-készlethez nagyjából 40 újrahasznosított PET-palack anyagát használják fel.

A technológiához használt palackok kizárólag olyan régiókból származnak, ahol nem működik zárt rendszerű újrahasznosítás. A speciális folyamat részeként a palackokat a kupak eltávolítása után szétválogatják, és mechanikai úton megtisztítják. A gépi aprítást követően a PET-palackokból először granulátumot, majd végül sodort poliészterfonal készítenek.

A textilszálak elnyelik a gumiabroncs belső nyomásából származó erőket, és még nagy terhelés és hőmérséklet mellett is méretstabilak maradnak. Annak érdekében, hogy a gumiabroncsokat még energiatakarékosabbá és környezetbarátabbá tegyék a gyártás során, illetve a használat és az újrahasznosíthatóság terén, a Continental intenzív kutatásokat folytat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet az abroncsgyártás során az alternatív anyagokat felhasználni.

ContiRe.Tex technológia mindössze nyolc hónap alatt jutott el a fejlesztéstől a gyártási szakaszig. Ezen abroncsok – amelyek már gyártásban vannak, és amelyek hamarosan piacra kerülnek – a Continental portugáliai, lousado-i abroncsgyárából származnak.

 

forrás: portfolio.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel