Mit érdemes tudni a négyévszakos gumiról?

A megfelelő abroncs használata mindig kiemelten fontos a sofőrök számára. A felülete, összetétele, kialakítása garantálja az ideális vezetési körülményeket, így egy rosszul választott szett az egész vezetést veszélyeztetheti, sőt, a balesetet is kockáztathatjuk. Szerencsére van megoldás, például egész évben nyugodtan használhatjuk a négyévszakos gumit.

A négyévszakos gumi egyre népszerűbb

Sajnos még mindig nagyon sok ellenzője van a négyévszakos gumiknak, de szerencsére az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy már egyre népszerűbbek. Eleinte még lehetett találkozni gyengébb teljesítményű abroncsokkal, de mára hatalmas fejlődésen és fejlesztésen estek át ezek a gumifajták. Ott van például a Royal Black A/S, ami a személyautó legjobb barátja lehet mind a négy évszakban.

Tény, hogy a négyévszakos gumi nem feltétlenül lesz mindenki számára a legjobb választás, de az is igaz, hogy az átlagos autósoknak, akik csak hétköznapi körülmények között és feladatokra használják a járművüket, azoknak ideális választás lesz. 

Pár évvel ezelőtt még az egyik legnagyobb érv ezen autógumikkal szemben az volt, hogy igazán egyik évszak időjárási viszonyainak sem felel meg, “túl univerzális”, “egyszerre mindenre jó és semmire”, de ezek a napok már elmúltak, sokkal inkább maradt ez az érvelés sztereotípia, mivel a fejlesztéseknek hála már a tesztek is azt mutatják, hogy szinte ugyanolyan eredményeket hoznak, mint a specializált abroncsok.

További érv a négyévszakos gumik mellet, hogy az elmúlt időszakban egyre jobban enyhülnek a telek, kevesebb a hó és a fagyos reggelek, így a négyévszakos abroncsok költséghatékonysága még jobb lesz.

 

Milyen eltérések tapasztalhatóak a négyévszakos gumiknál?

Az első és legfontosabb különbség, amit a többi specializált abroncshoz képest tapasztalhatunk, az az anyagában keresendő. A négyévszakos gumik sokkal puhább keverékből készülnek el például a nyáriakhoz képest, ennek köszönhetően a hideg időben is kiválóan tapadnak.

Persze ránézésre is látszik egy további eltérés, mégpedig a mintázatban, ugyanis egyszerre vegyítik a nyári és téli gumik elemeit. A nyári gumiknál tapasztalható az, hogy a futófelület sokkal inkább telített, ennek az a célja, hogy sokkal nagyobb tapadási felületet biztosítson a jármű és az úttest között. A felületen található blokkokat, bordákat hosszanti és keresztirányban egyaránt barázdák választják el, aminek köszönhetően esős napokon sokkal könnyebben tudja kiszorítani a vizet. A víz kiszorítása azért fontos, hogy az autó semmiképpen se csússzon meg vezetés közben.

A téli gumik anyaga puhább a nyáriakhoz képest, hogy jobb tapadást lehessen elérni. A mintázata is eltér, hogy minél nagyobb és jobb legyen a fékhatás (télen ugye csúszósabbak az utak), valamint ezek a bordák, lamellák vezetik el a havat, latyakot, sarat a nyárihoz képest sokkal mélyebb árkok felé.

Kinek ajánlott a négyévszakos gumi használata?

Az egyik legfontosabb érv, ami nem kerülheti el a figyelmünket, az a költséghatékonyság. Egy jól kiválasztott négyévszakos gumiszettel megspórolhatjuk az évi kétszeri gumicserét. Nemcsak költséget, de helyet is megtakaríthatunk a garázsban, otthonunkban, mivel nem kell tárolni a téli/nyári gumit. A legjobban azoknak ajánljuk a négyévszakos gumi használatát, akik az autót átlagos feladatokra használja: munkába menni, vásárolni, a családot fuvarozni. Városi használatra tökéletes választás, mivel itt nem is tudunk nagyobb sebességgel haladni. Az ideális gumiszett megtalálása nem könnyű, de mi tudunk segíteni, keress minket bizalommal!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel