Milyen a jó, földmunkagéphez való gumiabroncs?

A jármű típusától függően vannak olyan gumiabroncsok, amelyek annyira különböznek a többitől, hogy az átlagember is észreveszi az eltéréseket. Amikor a földmunkagéphez való gumiabroncs szóba kerül, valószínűleg nagy kerekeket képzelünk el, amelyek a legnehezebb körülmények között is képesek mozgatni a gépet.

Miért ennyire más a földmunkagéphez való gumiabroncs?

Merülhet fel ez a kérdés jogosan azoktól, akik nem nagyon ismerik a mezőgazdasági gépek mindennapi használatát. Nemcsak a gumiabroncsok különböznek, hanem maga a jármű használata is. A Speedways SteerKing+ gumi például tökéletes megoldást jelent.

Egyes földmunkagépek soha nem hagyják el a földeket, nagyon ritkán haladnak aszfalton, rendszerint csak akkor, ha egyik területről haladnak a másikra. Mivel ezek a gépek állandóan mozgásban vannak, a gumiabroncsok kopnak el a leggyorsabban, és vitathatatlanul ez a legdrágább fogyóalkatrész.

Ezeket a gumiabroncsokat akár aszfaltos felületen is lehet használni, jól megállják a helyüket, de terepen sem kerülnek bajba. Úgy tervezték őket, hogy a legjobb haladást biztosítsák a különböző felületeken, talajon. A terepen való használat teljesen más kialakítást igényel, mivel a guminak mélyebb és nagyobb barázdákra van szüksége a talajfogáshoz.

Milyen egy jó földmunkagép gumiabroncs?

Ezeknek a járműveknek teljesen más terheléssel és feladatokkal kell szembenézniük a mindennapokban. Szerencsére ma már annyiféle abroncs érhető el, hogy nem igazán létezik olyan gép, amihez ne lehetne megoldást találni.

A legfontosabb, hogy a földmunkagép gumik megfelelő teherbírással és tapadással rendelkezzenek. Mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy a jármű elvégezze a munkát. Ha a teherbírás túl alacsony, már néhány méter megtétele után súlyos meghibásodás következhet be, ami a gép állapotát és működését veszélyezteti.

Megfelelő vonóerő nélkül sem a gép, sem a hozzá tartozó berendezések és pótkocsik nem tudnak mozogni. Ezért a gumiabroncsoknak magas szintű tapadást kell biztosítaniuk. Az erő azonban nem lehet olyan nagy, hogy kárt tegyen a talajban vagy a gyepben.

A gumiabroncsok a stabilitást és a haladási sebességet is befolyásolják, ezért ezt is figyelembe kell venni a megfelelő kiválasztásakor. Természetesen ez a földmunkagép teljesítményétől is függ, ezért mindig olyat válasszunk, ami garantáltan kompatibilis az adott szerkezettel.

A kényelmet is figyelembe kell venni, mivel ez az összetevő fontos szerepet játszik mind a lengéscsillapításban, mind a fogyasztásban. A legjobb, ha olyan gumiabroncsokat választunk, amelyek nemcsak kényelmesek, hanem gazdaságosak is.

A könnyű kezelhetőség és a megjelenés szintén lehetnek fontos tényezők. Könnyen fel- és levehetőnek, egyszerűen karbantarthatónak és tisztíthatónak kell lenniük. Természetesen, ha még erre is van lehetőség és igény, akár az adott gumiszett esztétikáját is figyelembe vehetjük.

Mindig forduljunk szakértőhöz

A földmunkagép abroncs különleges szakértelmet igényel. Ugyanis a normál gumiszettekkel ellentétben számos fent említett követelménynek kell megfelelnie. De nem kell pánikba esni, mivel ma már számtalan megoldás közül lehet válogatni. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy könnyű megtalálni az ideálisat. Mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot egy olyan szakemberrel, aki kifejezetten a földmunkagépekre van specializálódva és pontosan tudja, hogy milyen igényei vannak ezeknek a járműveknek. Ha bármilyen kérdésed van, vagy új garnitúrára van szükséged, keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel