Ipari gumi ipari terhelésre

Nincs két egyforma abroncs. Ha megvizsgáljuk egy személygépjármű, egy teherautó, egy kaminon, valamint egy ipari munkagép gumiszettjét, azonnal látni fogjuk a különbségeket. Ezekre az eltérésekre azért is van szükség, mivel minden egyes guminak más és más elvárásoknak, terhelésnek és kihívásoknak kell megfelelnie, itt kerül képbe az ipari gumi is.

Mit tudnak az ipari gumik, amit más abroncs nem?

Ha megvizsgálunk egy ipari gumit, mint amilyen a Mitas 10-16.5 is, akkor egyből látni fogjuk azokat a különbségeket, amiket mondjuk egy személygépjármű abroncsához képest tapasztalhatunk. Már önmagában a mérete is tiszteletet parancsol, ha a mintázatát nézzük, akkor pedig pláne még nagyobbak lesznek az eltérések. De egyáltalán miért van szükség ilyen méretű gumira?

Az abroncs mérete sok mindent meghatároz. Ha egy ipari gumit hasonlítunk össze egy átlagos, személygépjáműre tervezett abronccsal, akkor máris elmondható az, hogy egy családi autó súlya sokkal kisebb, mint egy munkagépé. Ez azt is jelenti, hogy a kisebb gumiknak kisebb terhelésnek kell ellenállnia, míg egy ipari guminak több tonna mozgatásáról kell gondoskodnia. Kis méretű abroncsokkal ez szinte lehetetlen feladat lenne, eleve nem is lenne elég hely a jármű alváza és az aszfalt között, meg se tudna mozdulni. Ha mégis lenne elég hely, akkor az átlagos méretű gumi hamar feladná a küzdelmet, el sem tudna indulni a jármű.

 

A méret gondoskodik arról, hogy a munkagép, ipari jármű egyáltalán stabilan tudjon állni egy helyben, valamint a mozgás során se lépjen fel semmilyen kellemetlenség, az abroncsok elbírják a rájuk nehezedő nyomást. Ez igaz az összes ipari gumira, hogy nagy teherbírással kell rendelkezniük.

Az ipari gumiknak teljesen más feladatokkal kell megbirkózni, mint hagyományos társaiknak. Már önmagában a jármű is több tonnát nyom, ha ehhez még hozzávesszük az esetleges szállítmányt is, akkor már elképzelni is nehéz azt a nyomást, ami rájuk nehezedik. De mindezek ellenére megoldják a feladatukat, amit nem feltétlenül csak a méretüknek köszönhetnek.

 

A mintázat is legalább annyit számít, mint a méret

A hatalmas abroncsnak a mintázata is eltér a hagyományos gumikhoz képest. Ez azért van, mivel ezek a járművek nem feltétlenül nagy sebességgel közlekednek, az a legfontosabb, hogy meg tudjanak kapaszkodni az adott felületben. A munkagépek nemcsak aszfalton közlekednek, hanem építkezéseken, lazább talajon is meg kell állniuk a helyüket, vagy éppen mozgásban maradni. Ebben a legnagyobb segítséget a mintázat jelenti.

Egy ipari gumin a bordázottság is teljesen más, sokkal nagyobb mélyedésekkel és bordákkal találkozhatunk. Ezek nélkül a jármű nem tudna megkapaszkodni a talajban és nehéz lenne elindulni. Ha csak aszfalton használnánk a munkagépeket, akkor nem lenne szükség ekkora bordákra, de egyáltalán nem ez a helyzet, a lazább talajra is fel kell készülni.

Ha nem lennének ekkora bordái, bemélyedései a guminak, akkor például egy építkezésen könnyen elakadna az adott munkagép és onnantól már nagyon nehéz lesz megmozdítani. A bordáknak szerepe van nemcsak az elindulásban, de a megállásban is.

 

Az ipari gumi beszerzése szerencsére egyáltalán nem nehéz

Ma már hatalmas ipari gumi felhozatallal találkozhatunk, ami egyszerre előny és hátrány is. Előny, mivel garantáltan fogunk találni olyan modellt, ami megfelelő lesz az adott járműnek, de hátrány, hogy könnyű elveszni a kínálatban. Szerencsére van megoldás, nem kell pánikba esni, ha ipari gumira van szükséged, keress minket bizalommal, és mi segítünk megtalálni az ideális terméket, amivel gondtalanná válik a munkagép használata.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel