Elég csak a lapátot? Mikor kell az ablaktörlőt cserélni?

Valójában hamar kiderül és látható jelei vannak a csere aktualitásának.

Ha a szélvédőn nem látunk át megfelelően, akkor vagy a szemünk romlott sokat hirtelen, vagy az ablaktörlő nem töröl rendesen, és ennek érdemes azonnal utánajárnunk. Egy szezon után általában a legjobb minőségű ablaktörlők is csíkot húznak, rosszabb esetben karcolnak (főleg a mostohagyerekként kezelt hátsónál fordulhat elő), így másképp törik a fény ami rendkívül idegesítő lehet, főleg sötétben való autózáskor.

Mielőtt lekapsz egyet valamelyik áruház polcáról, feltétlenül ellenőrizd, hogy például egyforma méretűek e az autód ablaktörlői. Sok típusnál már itt adódhat a probléma. Vannak hagyományos keretes lapátok, vagy úgynevezett flexi lapátok is. Elég nagy a hibázási lehetőség, javasoljuk, hogy kérd szakember segítségét, aki azért valószínűleg sokkal többet találkozott már ezzel az útvesztővel, mint te.

Pluszban azért is, mert ha már a cserére kerül a sor érdemes egy pillantást vetni az ablakmosóra is. A fúvókák tisztítása ecetes vízzel sima házimunka bárkinek, beállításuk pedig legtöbbször egy vékony tűvel professzionálisan megoldható.

Még egy hibaforrás lehetséges, mégpedig magának az ablaktörlő szerkezetének elhasználódása. Itt főleg a rozsda ami kikezdheti a megfelelő működést. Sokszor ezen már csak a csere segít.

Szerkezeti problémaforrás más nem igen fordulhat elő, de akkor ott van még a csodás elektromosság. Ez is nyilvánvalóan fel fog tűnni, hogy kapcsolásra nem indul, vagy indul de elakad a lapátok mozgása. Mi nem javasoljuk a drótok, vezetékek házi cseréjét, szikrázó művelet lehet belőle elég gyorsan.

Ha mindezeken túl vagyunk és továbbra is csak sejtjük az utat, akkor a szélvédőn belül lesz a probléma, de ez már egy következő írásunk lesz.

Addig is keress minket ez ügyben bátran!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel