Amit a Continental nyári gumi esetében tudni kell

Egy autóban számos olyan alkatrész és különböző elem van, amely különleges figyelmet igényel, mert könnyen tönkremehet, vagy jelentős hatással lehet az általános vezetési élményre. Ezek közé tartoznak a gumik is, beleértve a nyári változatokat is. Fontos, hogy mindig minőségi terméket válasszunk, mint amilyen a Continental nyári gumi.

A Continental nyári gumi előnyei nem csak a megjelenésben rejlik

A nyári gumiabroncsoknak jól kell teljesíteniük az erre az évszakra jellemző, akár 50-60°C-os hőmérsékletet is elérő aszfalton, ami mindenképpen lágyabb gumikeveréket igényel. Ott van például a Continental EcoContact 6, ami minden elvárásnak megfelel, ha hőségről van szó. A nyári gumiabroncsok kisebb légellenállással rendelkeznek, így kevesebb energiát igényelnek a működésükhöz, ami üzemanyag-megtakarítást eredményez. 

Ha megnézzük ezeket a gumikat, akkor láthatjuk, hogy kivétel nélkül minden abroncs sima futófelülettel rendelkezik, ami szintén hozzájárul a gördülési ellenállás csökkentéséhez. Ezért is fontos, hogy télen minél hamarabb lecseréljük őket. Ezeket a gumiabroncsokat tiszta, meleg időjárásra tervezték, és kevésbé tapadnak a jeges, havas utakon.

Miért van szükség különböző gumiabroncsokra?

Természetesen felmerül a kérdés, hogy miért nem használhatjuk mindig ugyanazt a gumikészletet. Egyrészt már létezik az úgynevezett univerzális, bármikor használható négy évszakos szett, de szélsőséges időjárási körülmények között nem igazán működnek jól. Másrészt, ahogy az előző válaszból is érthető, téli és nyári gumiabroncsokra is szükség van, mert a két évszak teljesen más hatásoknak és körülményeknek teszi ki az egész autót.

Ha megnézünk a nyári gumikat, akkor látható, hogy a bordák kevésbé mélyek és sűrűek, mint a téli abroncsokon, és a teljes futófelület szélesebb, laposabb, ami nagyobb tapadást biztosít.

Mely abroncsok számítanak a legjobbnak, ha nyári időszakról van szó?

Természetesen az egyes nyári gumik között hatalmas különbségek lehetnek. Például nem szabad mindig a legolcsóbb modellt választani, bármennyire is vonzó, és bármennyit is szeretnénk spórolni. A rosszul megválasztott abroncsok nemcsak kevésbé lesznek hatékonyak számunkra, és például lassabban fogunk vezetni a nyári hőségben, de a vezetést is komolyan befolyásolják negatív irányba, ami megcsúszáshoz és balesethez vezethet. Ennek oka, hogy a rossz minőségű nyári gumik nem megfelelő anyagokból készülnek, és nem hosszú távú használatra tervezték őket.

Nagyon fontos, hogy a jó abroncsok megfelelő méretűek legyenek, és hogy minden gyártó meghatározza, hogy melyik változat milyen autótípushoz ajánlott (vagy egyáltalán nem ajánlott). Fontos, hogy a megvásárolt gumiszett új állapotban legyen, és legalább 3 mm-es profilmélységgel rendelkezzenek, mivel a kopott termékek egyáltalán nem biztonságosak.

Háromféle mintázat létezik: aszimmetrikus, forgásirányos és kötetlen forgásirányos, a különbség az, hogy milyen irányban lehet őket felszerelni. A modern abroncsok általában aszimmetrikusak. Vannak olyan gumik is, amelyek mindkét irányban felszerelhetők, és ezeket általában kis és közepes méretű járművekre rakják fel. A piacon számos különböző típusú gumiszett létezik, így kihívás lehet a keresgélés. Célszerű szakember segítségét kérni, aki tanácsot ad a kiválasztás és a felszerelés módjával kapcsolatban. Ha nem tudod, hogyan kezdj bele, vagy bármilyen kérdésed van, keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel